Hieronder vind je hoe ik voor het Odulphuslyceum in Tilburg het afstandsonderwijs organiseerde. We werken met Google en met Hapara, een Amerikaanse elo die naadloos met Google werkt en die leraren de chromebooks van leerlingen laat managen wanneer deze op school zijn. Het Hapara-deel heb ik niet bijgevoegd, je kunt dat gemakkelijk invullen voor je eigen situatie, je eigen elo. Twee delen: lerareninfo en leerlingeninfo. Ook ouders hebben we apart geïnformeerd met ook aan hen de vraag om goede ideeën vooral te delen. Afstandsleren, lerareninfo
De komende weken zul je regelmatig te maken hebben met halfvolle klassen, mogelijk gaat de school zelfs dicht, daar weten we nu nog niks over te vertellen. Om kinderen niet te veel de dupe te laten worden, gaan we proberen om het onderwijs tijdelijk op een andere manier in te richten. Uitgangspunten
We schakelen tijdelijk over op een manier van lesgeven, waarbij de permanente fysieke aanwezigheid van de leraar minder belangrijk is. De leraar blijft natuurlijk de organisator van het leren. Een groot deel van de verantwoordelijkheid voor leren komt bij leerlingen te liggen.
Spreek in je sectie af of iedere leraar voor zich werkt, of dat je samenwerkt/ werk verdeelt. Neem je voor om niet langer dan een half uur te besteden aan de voorbereiding van een week leerlingenwerk, zo houd je een balans tussen investering en rendement. De studiewijzer bevat de volgende informatie:
Google Hangouts Speciaal voor scholen die te lijden hebben onder het virus heeft Google de functionaliteit van de Hangouts uitgebreid. Je kunt nu tot 250 leerlingen tegelijk in ‘je klas’ hebben en op termijn kun je zelfs lessen gaan streamen. Ben jij op school, dan kun je niet-aanwezige leerlingen uitnodigen om de les toch ‘bij te wonen’. Omdat jij niet al te veel gaat doceren, gezien je studiewijzer, kun je leerlingen die thuis met teen of tander vastlopen persoonlijk verder helpen. Ben jij niet op school dan doe je dit vanuit huis. Hoe richt je een Meeting in?
LET OP: om deel te nemen moeten leerlingen met hun schoolmail zijn ingelogd, en moeten camera en microfoon van Chromebook zijn ingeschakeld. Waarschijnlijk vraagt Google om toestemming, zo gauw je dit gaat gebruiken. Hoe start je een Meeting, hoe wonen leerlingen een Meeting bij?
Leerlingen hoeven natuurlijk niet in te loggen tijdens jouw les, dit is service voor leerlingen die vastlopen. Laat in een Google Meeting vooral de leerlingen sturend zijn, dat kan wel eens chaotisch overkomen, maar het stimuleert de nieuwsgierigheid van leerlingen. Je zult ook merken dat leerlingen elkaar en zichzelf gaan corrigeren, ook zij houden niet van chaos. Afstandsleren, leerlingeninfo De komende tijd zullen door Corona leerlingen en leraren afwezig zijn. Omdat je aan het einde van het schooljaar natuurlijk wel met een voldoende niveau over wilt naar het komende jaar organiseren we het onderwijs de komende tijd mogelijk wat anders. Leraren zullen minder klassikale instructie geven, op school en thuis kun je altijd aan het werk met een studiewijzer. Ben je niet in de gelegenheid om op school te zijn of is je leraar er niet, dan gebruiken we de Google schoolagenda om jou te ondersteunen. Beheer je werk en je bronnen In Google Drive heb je voor ieder vak een aparte map. De komende tijd wordt het nóg belangrijker om er secuur mee om te gaan.
Lessen virtueel bijwonen of virtuele lessen bijwonen De komende twee weken krijg je van leraren uitnodigingen om een afspraak bij te wonen. Accepteer deze uitnodigingen en ze verschijnen in jouw Google-agenda (G-Mail van school); er komt zo een ‘schaduwrooster’ in deze agenda te staan. Ben je thuis, dan kun je de les op afstand bijwonen. Zijn je leraar en jij op school dan ben je in de les aanwezig. Tijdens de les zal de leraar de “Hangouts Meet” openen en kun jij in de afspraak klikken op Videoconferentie toevoegen -> Hangouts Meet om aan te sluiten. Nogmaals: dat hoeft niet, als jij thuis gewoon zelfstandig door kunt werken is dat prima. De Hangout is bedoeld om leerlingen die niet verder kunnen vooruit te helpen. Of de leraar nou thuis is of op school, als hij niet te ziek is, kan hij je zo toch verder helpen. Privacy In een Hangout, kun jij de leraar en je klasgenoten zien en ermee communiceren: praten (geef je microfoon en je camera toegang) of chatten. Zij kunnen jou dus ook zien. Controleer goed je eigen scherm of er geen zaken in beeld zijn die jij liever voor jezelf houdt. Bescherm ook hier je eigen privacy. Werken met de studiewijzer Op dit moment is ieder vak bezig om duidelijke studiewijzers te maken. Sommige vakken hadden al planningen gedeeld, we hebben nu echter gevraagd om de studiewijzer indien nodig aan te vullen. In de studiewijzer vind je:
Tot slot Je begrijpt: dit is geen optimale onderwijssituatie. We maken er het beste van onder deze omstandigheden. Heb je ideeën die ons allemaal vooruit zouden kunnen helpen, laat ze horen. Heb je veel last van deze manier van werken, trek aan de bel bij je leraar/ je mentor. Werk met verstand in de Hangouts: als er meer dan 5 mensen in een videoconference aanwezig zijn wordt de communicatie moeilijk. Kom je onvoldoende aan bod, gebruik de chat; die wordt zeker gelezen. Probeer je te beheersen en realiseer je dat veel leraren uit de vorige eeuw komen en dat we alles echt lezen en dan ook nog even denken voor we antwoorden; het duurt dus wat langer. Een mail kan altijd ook nog, maar dat medium willen we niet te zwaar belasten.
0 Comments
Leave a Reply. |
De Leraarontwikkelt motiverend onderwijs en begeleidt scholen, secties en individuele leraren. Archieven
|